Koronavirüse Karşı Nasıl Beslenmeli?

Tem 6, 2020
Koronavirüse Karşı Nasıl Beslenmeli?

SADECE VE SADECE SAĞLIKLI BESLENMELİYİZ.. Sadece aşağıdaki bazı gıdaları mümkünse düzenli kullanabiliriz.

D vitamini eksikliği nasıl giderilir?

Koronavirüse karşı tüm dünyada ortak görüş, bağışıklığı güçlü tutmak. Yağlı balık, süt ürünleri en yüksek D vitamini içeren gıdalar. Fakat balıkta sıkıntı var; bu dönemde balık sık alınamıyor ama yine de balığı bu dönem bolca tüketmek gerekiyor. Varsa imkan balkon, teras, bahçe gibi alanlara öğle saati çıkıp güneşlenmeli. Camdan geçen güneş olmuyor. Pek çok kişinin açık alana çıkma imkanı yok. Bu kişilerin öğle saati camı açıp beyaz bir tişört giyip, güneşin geldiği yere yatarak 20 dakika güneşlenmesi gerekiyor. çoğu kişinin D vitamini seviyesi düşük ve üstelik kan tahlili yaptırma imkanı da yok. D3 vitaminin aşırı fazlalığı bir risk ama yüzde 90’ımızın şu an değeri düşüktür. Dolayısıyla ağız yoluyla günde 3000 ünite, iki-üç hafta devam etmek üzere bu vitamin alınmalı.

C vitamini, kara mürver, yıldız anason, propolis…

C vitamini, çinko ve kara mürver, yıldız anason, kudret narı, propolis, betaglukan tüketilmesi en çok önerilen besinler ve destekler arasında.

D3 vitamininden sonra ikinci sırayı C vitamini alıyor. Limon, greyfurt, portakal başta olmak üzere ekşi olan tüm meyve ve sebzelerden bu vitamini temin edebilirsiniz. Maydanoz, kuzu kulağı, roka, tere, dereotu gibi yeşillikleri çiğ tüketebilirsiniz.

Ispanak ve pazıyı şu dönemde çiğ tüketmek riskli olabiliyor. Bu iki sebzeyi pişirip yemeniz daha doğru. En iyisi ve basiti, suyunuza limon sıkıp içmeniz aslında. Bu arada kuşburnu marmelatı da yine iyi bir C vitamini kaynağı. Eğer sigara içiyorsanız veya çok zayıfsanız takviye olarak bu vitamin alınmalı.

Proteini ihmal etmeyin

Protein almadan bağışıklık sistemi güçlü olamaz. işlenmemiş et, serbest gezen tavuk ve yumurtası ile balık yemeye gayret edilmeli. Kefir, ayran gibi süt ürünlerini de beslenmenize ekleyebilirsiniz. Bitkisel protein olarak ise bezelye, kırmızı, yeşil ve sarı mercimek, barbunya, maş fasulyesi, börülce gibi bakliyatlar da iyi birer kaynak. Demir eksikliği varsa saç dökülmesi, dudakların çatlaması, el ve ayakta halsizlik gibi belirtiler görülebiliyor. Bu durumda da pekmez, kırmızı et, yeşil mercimek, kivi, ıspanak, pazı, erik pestili, mor meyveler gibi yüksek demir içerikli gıdalarla beslenme desteklenmeli. Beraberinde de demir emilini arttırmak için C vitamini alınmalı.

Taze sebze ve meyve tüketmek ne kadar önemli?

Taze sebze ve meyve tüketmek bu dönemde çok önemli; özellikli lif içeren gıdalar yenilmeli. Aynı şekilde yulaf ezmesi de iyi bir lif kaynağı. Hiçbir sebze, meyve, baharat, çay veya doğal gıda tek başına mucize değildir, koronavirüsü de tedavi edemez. Ancak sağlıklı bir yaşam paketi, yaşam tarzı sizi koronavirüsten koruyabilir.

İnsanlar evde ve şeker ile karbonhidrat tüketiminin dozu kaçıyor. Bunun önüne nasıl geçilebilir?

Şeker, beyaz un, mısır şurubu, hamur işi, mayalı ve kan şekerini fırlatacak karbonhidratlara kesinlikle hayır demelisiniz. Çünkü her türlü mikroorganizmanın en bayıldığı şey yüksek kan şekeridir. Bu durum mikroorganizmaların üremesini destekler.

KORONAVİRÜSE KARŞI BESLENİRKEN OBESİTE GİBİ DAHA CİDDİ BİR RİSK İLE KARŞI KARŞIYA KALMAYIN