COVID-19 salgını, kanser hastaları için büyük risk oluşturuyor. Kanser hastalarının bu süreçte virüse yakalanmamak için herkesten daha fazla korunmaları şart.
Korunma ve izolasyon tedbirlerine uyulmadığı takdirde tüm kanser hastaları için enfeksiyon kapma riski oluşmaktadır. Özellikle de ileri yaş grubunda olan ve hali hazırda kanser tedavisi gören, ayrıca yüksek tansiyon, şeker, kronik akciğer hastalığı gibi başka hastalıkları da bulunan hastalarda ağır klinik tablolar ortaya çıkabilecektir.
Akciğer kanseri tedavisi gören veya solunum yolu problemleri olan hastalarda COVID-19’un klinik tabloyu kısa sürede ağırlaştırdığı dikkat çekmektedir.
Kemik iliği veya kök hücre nakli yapılan, organ nakilleri sonrası tedavi gören hastalarda kan değerlerinin en düşük olduğu bu süreçte enfeksiyon duyarlılığı artar. Bu dönemde koronavirüsün bulaşması halinde risk yüksektir.
Coronavirüs kapmış ateşli hastalarda bağışıklık sistemini zayıflatabilecek kemoterapi veya radyoterapi gibi tedavilerin mümkünse ertelenmesi gerekmektedir.
Hiçbir bulgu gözlemlenmeyen koronavirüs hastalarında hastalığın evresi, tedavinin gerekliliği gibi etkenler hekim tarafından değerlendirilir ve uygun görmesi durumunda hormonal bazı ilaçların kullanımına devam edilebilir. Nihai karar tedavi sürecini takip eden hekime aittir.
Peki Kovid19 salgını sürecinde kanser hastaları ne yapmalı?
Günde 3-5 porsiyon sebze ve meyve, haftada 1-2 öğün balık ve bol sıvı tüketmesi gerekir. C ve D vitaminleri, selenyum ve çinko gibi elementler bağışıklık sistemi için faydalı öğelerdir. Pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveler sindirim sisteminde enfeksiyon kaynağı olabilir bu nedenle iyi yıkanmalıdır. Yaşanılan ortamın hijyenine dikkat edilmelidir.